ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΛΙΠΟΥΣ

  • Προτιμάτε τα πουλερικά και τα ψάρια αντί για το κόκκινο κρέας  (1-2 φορές / εβδομάδα).
  • Αποφεύγετε τα τηγανητά φαγητά.
  • Αφαιρέστε όλο το εμφανές λίπος από το κρέας.
  • Αποφεύγετε τα μέρη του κρέατος στα οποία το λίπος είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο και επομένως δεν μπορεί να αφαιρεθεί με το μαχαίρι.
  • Τσιγαρίζετε το κρέας με ζωμούς χωρίς λίπος, ντοματοχυμό και χωρίς βούτυρο.
  • Χρησιμοποιείτε αντικολλητικά σκεύη για να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση πρόσθετου λίπους όταν μαγειρεύετε.
  • Το ψήσιμο του κρέατος στη σχάρα διευκολύνει την απομάκρυνση του λίπους, που λειώνει, το οποίο και πρέπει να πετάτε.
  • Σοτάρετε το κρέας χωρίς βούτυρο.
  • Όταν κάνετε σάλτσα από κρέας, κρυώστε την και αφαιρέστε το λίπος που στερεοποιείται στην επιφάνεια της. Κάντε το ίδιο για να αφαιρέστε το λίπος από τα ψητά της κατσαρόλας και από τις σούπες.
  • Αποφεύγετε να βάζετε ζαμπόν ή μπέικον στις συνταγές.
  • Στα κονσερβοποιημένα ψάρια, προτιμήστε τις κονσέρβες με νερό και όχι με λάδι.
  • Χρησιμοποιήστε όσο λιγότερο γίνεται ντρέσιγκ ή σάλτσες πλούσιες σε λίπος.
  • Φτιάξτε σάλτσες με άπαχο γάλα και μαργαρίνη ή ελαιόλαδο.
  • Χρησιμοποιείτε γιαούρτι με λίγα λιπαρά και αρωματικό ξύδι για να ελαττώσετε τη ποσότητα λίπους.
  • Αντικαταστήστε τη κρέμα γάλακτος με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
  • Από τους ξηρούς καρπούς προτιμήστε τους ανάλατους.
  • Από τα τυριά είναι προτιμότερα η μοτσαρέλα ή το τυρί cottage.
  • Αντί για σοκολάτα επιλέξτε άγλυκο κακάο.
  • Οι φυτικές ίνες ελαττώνουν την χοληστερόλη. Καταναλώστε καθημερινά λαχανικά και φρούτα.