ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

  1. Τα σπορέλαια τα υπόλοιπα «ελαφριά» έλαια έχουν λιγότερες θερμίδες από το ελαιόλαδο :
    Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο δίνει λίγο περισσότερο από 90 θερμίδες, όσες ακριβώς και τα σπορέλαια, αλλά οι θερμίδες αυτές είναι πολύ πιο υγιεινές και προστατευτικές για τον οργανισμό μας (λόγω της παρουσίας αντιοξειδωτικών ουσιών όπως π.χ. η βιταμίνη Ε, οι οποίες έχουν αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση). Βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι όλα τα έλαια θέλουν προσοχή στην κατανάλωση τους, μια και συμβάλλουν στην επιβάρυνση μας με θερμίδες λίπους και την αύξηση του σωματικού μας βάρους.
  2. Οι λιγούρες είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί το σώμα για να μας πει ότι χρειάζεται κάτι :
    Οι λιγούρες οφείλονται σε συναισθηματικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Επιθυμούμε τροφές που μας αρέσουν και που έχουμε συνδέσει με ευχάριστες στιγμές. Για παράδειγμα, μπορεί να λιγουρεύεστε ένα χάμπουργκερ επειδή σας αρέσει η γεύση ή γιατί έχετε έντονες και ευχάριστες αναμνήσεις από γεύματα με χάμπουργκερ με φίλους ή με την οικογένειά σας, όχι όμως επειδή ο οργανισμός σας χρειάζεται πρωτεΐνη ή σίδηρο. Φυσικά, και οι ορμονικές μεταβολές μπορεί να ευθύνονται για τις λιγούρες, γι’ αυτό και οι έγκυες γυναίκες συνήθως λιγουρεύονται διάφορες τροφές.
  3. Το λεμόνι μειώνει την αρτηριακή πίεση :
    Το λεμόνι (και ο χυμός του) όπως και το πορτοκάλι, είναι πλούσιο σε κάλιο, που σχετίζεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία παρουσιάζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δρα προστατευτικά έναντι της αθηροσκλήρυνσης. Παρ΄ όλα αυτά δε θα συστήναμε σε έναν υπερτασικό ασθενή να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες λεμονιού ή χυμού αυτού ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης. Το λεμόνι έχει θέση στη δίαιτα του υπερτασικού περισσότερο για να δώσει γεύση στην σχετικά άνοστη δίαιτα που προκύπτει από τη μείωση του αλατιού, παρά θεραπευτικές ιδιότητες για την αντιμετώπιση της νόσου.
  4. Δεν πρέπει να τρώμε καθόλου ζάχαρη όταν ακολουθούμε πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους :
    Μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη έχει 20 θερμίδες. Προφανώς, σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής για αδυνάτισμα μια κουταλιά είναι πρακτικά αμελητέα. Βέβαια και 5 Χ 20 κάνει 100, νούμερο που ακούγεται μικρό, αλλά στη διατροφή δεν είναι όλα εξισώσεις. Κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται. Όλα μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο
  5. Ο συνδυασμός πρωτεϊνών και υδατανθράκων είναι ανθυγιεινός :
    Οι κλασικές χημικές δίαιτες για την απώλεια βάρους στηρίζονται στο διαχωρισμό των θρεπτικών συστατικών ώστε να μειώνεται η απορρόφηση τους. Έτσι κάποιος υπέρβαρος μπορεί να διατηρεί τις ανθυγιεινές διατροφικές του συνήθειες δηλαδή να τρώει ασύστολα και να μην παχαίνει . Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αδυνατίζει κιόλας.Αυτό είναι μια εξωφρενική λογική, αντίθετη στις αρχές της διατροφής. Το ιδανικό, όταν κάποιος μπορεί να ελέγχει το καθημερινό του φαγητό είναι ο συνδυασμός χαμηλών σε λιπαρά τροφών και υδατανθράκων. Πάντα όμως με την απαραίτητη συνοδεία φρούτων και λαχανικών. Όταν τα παραπάνω καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες, τότε εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια για την καθημερινή δραστηριότητα, οπότε συστήνεται ο κατάλληλος συνδυασμός τροφίμων σε ελεγχόμενες πάντα ποσότητες
  6. Τα προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά δεν έχουν θερμίδες και αποτελούν τη λύση για το πρόβλημα της παχυσαρκίας :
    Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται όταν η συνολικά προσλαμβανόμενη ενέργεια είναι μικρότερη από την ενέργεια που συνολικά καταναλώνουμε -κυρίως μέσω της σωματικής άσκησης. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για σωστή απώλεια βάρους είναι η μείωση των θερμίδων και η υιοθέτηση φυσικής δραστηριότητας στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες που αναγράφουν τη σύσταση των προϊόντων αυτών και να διαπιστώνουμε κατά πόσο το εκάστοτε προϊόν έχει όντως λιγότερες θερμίδες από κάποιο άλλο που παραδοσιακά θα επιλέγαμε.
  7. Ο διαβητικός θα πρέπει να ακολουθεί μια ειδική και πολύ περιοριστική διατροφή :
    Σύμφωνα με τις τελευταίες διατροφικές συστάσεις, οι διαβητικοί μπορούν να ακολουθούν τις διατροφικές οδηγίες που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό. Ο όρος «διαβητική δίαιτα» έχει αντικατασταθεί πλέον από την «υγιεινή μέθοδο του πιάτου». Ένα πιάτο που βασίζεται στην φιλοσοφία του να περιέχει μέτρια ποσότητα υδατανθράκων, κορεσμένων λιπών και χοληστερίνης και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Θυμηθείτε: ο περιορισμός βρίσκεται πάντα στο μυαλό σας και όχι στο πιάτο σας. Απελευθερωθείτε από τις εμμονές των μεγάλων ποσοτήτων.

 

Είναι φανερό λοιπόν ότι ακόμα υπάρχουν κάποιοι «μύθοι» και κάποιες παρεξηγημένες τροφές οι οποίες άλλοτε υπερεκτιμούνται και άλλοτε αντίθετα υποτιμούνται για την αξία τους (θερμιδική ή θρεπτική). Η καλύτερη γνώση πάνω σε θέματα διατροφής θα μας δώσει σίγουρα τις απαντήσεις και τις λύσεις που επιζητούμε.