ΜΑΣΑΟΥΤΗ ΕΙΡΗΝΗ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Οι συναντήσεις με τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Μασαούτη Ειρήνη πραγματοποιούνται στο γραφείο της στη Κυρίλλου Λουκάρεως κατόπιν ραντεβού.

 

Η πρώτη επίσκεψη έχει χαρακτήρα αξιολόγησης. Λαμβάνεται ιατρικό & διατροφικό ιστορικό, πραγματοποιούνται οι βασικές σωματομετρικές μετρήσεις (μέτρηση βάρους, ύψους, περιφέρειας κοιλιάς / γλουτών) και αξιολογείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος. Με βάση τα στοιχεία του κάθε ατόμου συντάσσεται ανάλογα εξατομικευμένο διαιτολόγιο που να καλύπτει τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του. Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει μικρά συχνά γεύματα τα οποία καταναλώνει συνήθως ολόκληρη η οικογένεια και τα οποία περιλαμβάνουν τρόφιμα από όλες τις διατροφικές ομάδες (όπως κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, λαδερά, όσπρια, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά κ.λ.π.). Σε κάποια σύνθετα φαγητά μπορεί να δοθούν οι κατάλληλες συνταγές ώστε να διευκολυνθεί η/ο μάγειρας στου σπιτιού. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα παρασκευής γευμάτων από τον ίδιο τον πελάτη μπορεί να συνταχθεί διαιτολόγιο σε συνεργασία με το «Γεύσεις», όπου θα παρασκευάζει το εστιατόριο το φαγητό του και θα του αποστέλλεται στο χώρο του μία προκαθορισμένη ώρα.

 

Επιπλέον, στην πρώτη αυτή συνάντηση, η οποία κατά μέσο όρο διαρκεί 1 ώρα, θα συζητήσετε θέματα που αφορούν την υγεία σας (για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας τις πιο πρόσφατες εξετάσεις αίματος που έχετε καθώς και ότι άλλο εσείς κρίνετε απαραίτητο), θα αναφερθείτε στις παρούσες διατροφικές σας συνήθειες (τα φαγητά που προτιμάτε, τις ώρες που τα καταναλώνετε, τις ώρες εργασίας σας κ.λ.π.) καθώς και σε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο ζωής σας (συχνότητα κατανάλωσης τροφής εκτός σπιτιού, αριθμός γευμάτων, συχνότητα, ένταση και διάρκεια άσκησης, εάν υπάρχει κλπ).

 

Στην δεύτερη επίσκεψη συστήνεται η λιπομέτρηση. Για την αύξηση της αξιοπιστίας της λιπομέτρησης καλείστε να είστε νηστικοί (αποφυγή υγρής & στερεάς τροφής) για 2-4 ώρες, να μην έχετε πιει αλκοόλ, να μην έχετε έντονη φυσική δραστηριότητα το τελευταίο 24 ωρο, για τις γυναίκες να μην έχετε έμμηνο ρύση ή να μην είστε σε γόνιμες ημέρες και να έχετε καλύψει τουλάχιστον 6-8 ώρες ύπνου πριν την προκαθορισμένη ώρα του ραντεβού. Επιπλέον, συνίσταται η αποφυγή του καπνίσματος πριν τη μέτρηση για 2-4 ώρες. Τέλος, σε περίπτωση λήψης κάποιων φαρμάκων ενημερώστε τη διαιτολόγο, διότι είναι πιθανόν να υπάρχουν αποκλίσεις στις μετρήσεις σας, με αποτέλεσμα μίας πλασματικής εικόνας της σύστασης σας.

 

Η λιπομέτρηση δεν συστήνεται πάνω από 1 φορά τον μήνα εκτός κάποιων εξαιρέσεων και μόνο έπειτα από συνεννόηση με τη διαιτολόγο.

 

Οι επόμενες συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες ή ανά 15 ημέρες και σε κάθε μία από αυτές αλλάζει το διαιτολόγιο σας με βάση την απώλεια βάρους και την γενικότερη εκτίμηση της πορείας σας, μέχρι να φτάσετε στον επιθυμητό στόχο σας. Οι σωματομετρήσεις επαναλαμβάνονται επαναλαμβάνονται συνήθως 1 φορά τον μήνα, ώστε να ελέγχεται παράλληλα και η απώλεια των πόντων του ενδιαφερόμενου.

 

Τέλος, ενθαρρύνεται η φυσική δραστηριότητα, ενώ βασικό στόχο κάθε διατροφικής παρέμβασης αποτελεί η προώθηση της βέλτιστης υγείας, ψυχικής και σωματικής ευεξίας, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής.

carte-no-mail-1-768x427
dietrofologos1