Μύθοι και αλήθειες για την διατροφή

Ποιοι είναι οι δημοφιλείς μύθοι της διατροφής και ποια είναι η αλήθεια πίσω από αυτούς;

    1. Τα σπορέλαια τα υπόλοιπα «ελαφριά» έλαια έχουν λιγότερες θερμίδες από το ελαιόλαδο :
      Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο δίνει λίγο περισσότερο από 90 θερμίδες, όσες ακριβώς και τα σπορέλαια,
      αλλά οι θερμίδες αυτές είναι πολύ πιο υγιεινές και προστατευτικές για τον οργανισμό μας (λόγω της παρουσίας
      αντιοξειδωτικών ουσιών όπως π.χ. η βιταμίνη Ε, οι οποίες έχουν αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση).
      Βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι όλα τα έλαια θέλουν προσοχή στην κατανάλωση τους, μια και συμβάλλουν στην
      επιβάρυνση μας με θερμίδες λίπους και την αύξηση του σωματικού μας βάρους.

Video από την εκπομπή “Καλό Μεσημέρι” στο ΚPHTH TV

.

    1. Η ζάχαρη παχαίνει ενώ η φρουκτόζη είναι διαιτητική : Ζάχαρη και φρουκτόζη έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες, αφού και οι δύο είναι υδατάνθρακες και μας παρέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο (1 κουταλάκι του γλυκού και από τις δύο δίνει 20 θερμίδες). Αυτό που έχει συνδέσει τη φρουκτόζη όμως με τις δίαιτες είναι ότι απορροφάται πιο αργά και έχει διπλάσια γλυκύτητα από τη ζάχαρη. Έτσι, μπορούμε να έχουμε θερμιδικό όφελος από την κατανάλωση της βάζοντας στον καφέ ή το τσάι μας μισή ποσότητα από τη ζάχαρη, που συνήθως βάζαμε.
    2. Το ψωμί σικάλεως δεν παχαίνει όσο το άσπρο :
      Το μαύρο ψωμί έχει τις ίδιες αν όχι και λίγο περισσότερες θερμίδες από το άσπρο ψωμί. Κάθε φέτα 30 γραμμαρίων δίνει περίπου 70-80 θερμίδες.
    3. Η φακή και το σπανάκι είναι καλές πηγές σιδήρου :
      Ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές (μη αίμης), δεν απορροφάται όσο αυτός που βρίσκεται σε ζωικές τροφές π.χ. συκώτι και μοσχαρίσιο κρέας.
      Αν θέλετε να πάρετε σίδηρο προτιμήστε τις ζωικές πηγές τροφίμων. Ταυτόχρονα εντάξτε το σπανάκι, φρέσκο ή βραστό στα γεύματα σας και κάντε το ίδιο με τη φακή, μαγειρεύοντας την με τον τυπικό τρόπο ως σούπα ή συνδυάζοντας την π.χ. με ρύζι κάνοντας ένα νοστιμότατο φακόρυζο, που είναι υψηλής θρεπτική αξίας και παράλληλα συνδυάστε τις τροφές αυτές με πηγές βιταμίνης C, ώστε να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου τους.
    4. Τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν συγκρίνονται με τα φρέσκα :
      Τα κατεψυγμένα είναι μια καλή επιλογή. Ο σωστός τρόπος συντήρησης, συσκευασίας και κατάψυξης από μεγάλες και αξιόπιστες εταιρείες καθιστούν τα λαχανικά αυτά υγιεινές επιλογές για τη διατροφή μας, που μπορεί ακόμα και να υπερέχουν των φρέσκων, αν τα τελευταία έχουν εκτεθεί σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία, θέρμανση ή κακή συντήρηση, που καταστρέφουν π.χ. τις βιταμίνες που αυτά περιέχουν.
    5. Το καλοκαίρι τα φαγητά πρέπει να είναι πολύ αλατισμένα :
      Το καλοκαίρι συνιστάται να καταναλώνουμε τα φαγητά ελαφρώς αλατισμένα, επειδή το αλάτι, παρότι προκαλεί δίψα, βοηθά στην κατακράτηση υγρών, άρα στην μικρότερη απώλεια υγρών. Επειδή όμως είναι συνηθισμένο να τρώμε αρκετά αλατισμένα τα φαγητά μας όλο τον χρόνο, δεν χρειάζεται να προσθέτουμε περισσότερο αλάτι το καλοκαίρι! Απλά, το καλοκαίρι μπορούμε να καταναλώσουμε τα γεύματά μας αλατισμένα, ενώ τον χειμώνα πρέπει να μειώσουμε το αλάτι που προσθέτουμε!
    6. Το καλοκαίρι τα φρούτα είναι πιο γλυκά, οπότε παχαίνουν :
      Όλα τα φρούτα περιλαμβάνουν 15 γρ. σακχάρων στα 80 γρ., οπότε η θερμιδική απόδοση κάθε φρούτου εξαρτάται καθαρά από την ποσότητα που θα καταναλώσουμε.
    7. Το χοιρινό κρέας είναι λιπαρό κρέας : όταν αναφερόμαστε στο χοιρινό κρέας, έχουμε συνήθως στο μυαλό μας ένα πολύ λιπαρό κομμάτι κρέας, γεμάτο ορατό πάχος και χοληστερίνη. Τελικά το κρέας αυτό δεν είναι αυτό που νομίζουμε αφού είναι ένα κρέας με αρκετά μεγάλη αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, πέρα από τα συνηθισμένα κορεσμένα λιπίδια του κρέατος, έχει το περισσότερο λίπος περιφερειακά του κρέατος (ορατό), που εύκολα αφαιρείται και τέλος υπάρχουν και κάποια κομμάτια όπως το ψαρονέφρι το οποίο έχει περίπου 6 % λίπος !
    8. Ορισμένες τροφές καίνε το λίπος :
      Σύμφωνα με τη θεωρία περί αρνητικών τροφίμων θερμίδας, το μάσημα και η πέψη ορισμένων τροφών κάνει τον οργανισμό να καίει περισσότερες θερμίδες από αυτές που περιέχει η τροφή που φάγαμε. Τα αγγούρια, το σέλερι και το γκρέιπφρουτ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των αρνητικών τροφίμων θερμίδας. Παρόλα αυτά, παρόλο που φαινομενικά ο οργανισμός ξοδεύει περισσότερη ενέργεια μασώντας, στην πραγματικότητα το μάσημα ξοδεύει μόνο 11 θερμίδες ανά ώρα. Οι χαμηλές σε θερμίδες τροφές αλλά πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά βοηθούν σαφώς τον οργανισμό να χάσει κιλά – όχι όμως επειδή είναι αρνητικές τροφές θερμίδας, αλλά γιατί τις καταναλώνουμε αντί να τρώμε κράκερ, τσιπς και μπισκότα.

Video από την εκπομπή “Καλό Μεσημέρι” στο ΚPHTH TV

.

    1. Οι λιγούρες είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί το σώμα για να μας πει ότι χρειάζεται κάτι :
      Οι λιγούρες οφείλονται σε συναισθηματικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Επιθυμούμε τροφές που μας αρέσουν και που έχουμε συνδέσει με ευχάριστες στιγμές. Για παράδειγμα, μπορεί να λιγουρεύεστε ένα χάμπουργκερ επειδή σας αρέσει η γεύση ή γιατί έχετε έντονες και ευχάριστες αναμνήσεις από γεύματα με χάμπουργκερ με φίλους ή με την οικογένειά σας, όχι όμως επειδή ο οργανισμός σας χρειάζεται πρωτεΐνη ή σίδηρο. Φυσικά, και οι ορμονικές μεταβολές μπορεί να ευθύνονται για τις λιγούρες, γι’ αυτό και οι έγκυες γυναίκες συνήθως λιγουρεύονται διάφορες τροφές.
    2. Το λεμόνι μειώνει την αρτηριακή πίεση :
      Το λεμόνι (και ο χυμός του) όπως και το πορτοκάλι, είναι πλούσιο σε κάλιο, που σχετίζεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία παρουσιάζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δρα προστατευτικά έναντι της αθηροσκλήρυνσης. Παρ΄ όλα αυτά δε θα συστήναμε σε έναν υπερτασικό ασθενή να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες λεμονιού ή χυμού αυτού ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης. Το λεμόνι έχει θέση στη δίαιτα του υπερτασικού περισσότερο για να δώσει γεύση στην σχετικά άνοστη δίαιτα που προκύπτει από τη μείωση του αλατιού, παρά θεραπευτικές ιδιότητες για την αντιμετώπιση της νόσου.
    3. Δεν πρέπει να τρώμε καθόλου ζάχαρη όταν ακολουθούμε πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους :
      Μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη έχει 20 θερμίδες. Προφανώς, σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής για αδυνάτισμα μια κουταλιά είναι πρακτικά αμελητέα. Βέβαια και 5 Χ 20 κάνει 100, νούμερο που ακούγεται μικρό, αλλά στη διατροφή δεν είναι όλα εξισώσεις. Κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται. Όλα μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο
    4. Ο συνδυασμός πρωτεϊνών και υδατανθράκων είναι ανθυγιεινός :
      Οι κλασικές χημικές δίαιτες για την απώλεια βάρους στηρίζονται στο διαχωρισμό των θρεπτικών συστατικών ώστε να μειώνεται η απορρόφηση τους. Έτσι κάποιος υπέρβαρος μπορεί να διατηρεί τις ανθυγιεινές διατροφικές του συνήθειες δηλαδή να τρώει ασύστολα και να μην παχαίνει . Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αδυνατίζει κιόλας.Αυτό είναι μια εξωφρενική λογική, αντίθετη στις αρχές της διατροφής. Το ιδανικό, όταν κάποιος μπορεί να ελέγχει το καθημερινό του φαγητό είναι ο συνδυασμός χαμηλών σε λιπαρά τροφών και υδατανθράκων. Πάντα όμως με την απαραίτητη συνοδεία φρούτων και λαχανικών. Όταν τα παραπάνω καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες, τότε εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια για την καθημερινή δραστηριότητα, οπότε συστήνεται ο κατάλληλος συνδυασμός τροφίμων σε ελεγχόμενες πάντα ποσότητες
    5. Τα προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά δεν έχουν θερμίδες και αποτελούν τη λύση για το πρόβλημα της παχυσαρκίας :
      Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται όταν η συνολικά προσλαμβανόμενη ενέργεια είναι μικρότερη από την ενέργεια που συνολικά καταναλώνουμε -κυρίως μέσω της σωματικής άσκησης. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για σωστή απώλεια βάρους είναι η μείωση των θερμίδων και η υιοθέτηση φυσικής δραστηριότητας στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες που αναγράφουν τη σύσταση των προϊόντων αυτών και να διαπιστώνουμε κατά πόσο το εκάστοτε προϊόν έχει όντως λιγότερες θερμίδες από κάποιο άλλο που παραδοσιακά θα επιλέγαμε.

Video από την εκπομπή “Καλό Μεσημέρι” στο ΚPHTH TV

.

  1. Ο διαβητικός θα πρέπει να ακολουθεί μια ειδική και πολύ περιοριστική διατροφή :
    Σύμφωνα με τις τελευταίες διατροφικές συστάσεις, οι διαβητικοί μπορούν να ακολουθούν τις διατροφικές οδηγίες που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό. Ο όρος «διαβητική δίαιτα» έχει αντικατασταθεί πλέον από την «υγιεινή μέθοδο του πιάτου». Ένα πιάτο που βασίζεται στην φιλοσοφία του να περιέχει μέτρια ποσότητα υδατανθράκων, κορεσμένων λιπών και χοληστερίνης και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Θυμηθείτε: ο περιορισμός βρίσκεται πάντα στο μυαλό σας και όχι στο πιάτο σας. Απελευθερωθείτε από τις εμμονές των μεγάλων ποσοτήτων.

Είναι φανερό λοιπόν ότι ακόμα υπάρχουν κάποιοι «μύθοι» και κάποιες παρεξηγημένες τροφές οι οποίες άλλοτε υπερεκτιμούνται και άλλοτε
αντίθετα υποτιμούνται για την αξία τους (θερμιδική ή θρεπτική). Η καλύτερη γνώση πάνω σε θέματα διατροφής θα μας δώσει σίγουρα τις απαντήσεις
και τις λύσεις που επιζητούμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *